Pienoisrautatiet – erittäin hieno ja haastava harrastus

Tällä kertaa otimme vähän rennomman otteen blogiimme ja päätimme kirjoittaa postauksen junaratoihin läheisesti liittyvästä harrastuksesta, nimittäin pienoisrautateistä. Mitä sillä tarkoitetaan? Pienoisrautatiet ovat siis yleisesti ottaen rautatien ja rautatiekaluston pienoismalleja. Ne on aina mallinnettu jossakin tietynlaisessa mittakaavassa.

Pienoisrautatie

Addiktoiva harrastus

Monet kokoavat pienoisrautateitä ainoastaan leikkikaluksi, mutta monet pitävät kokoamista myös harrastuksena. Olipa kyse kummasta tarkoituksesta tahansa, selvää on, että tämä touhu vaatii pitkää pinnaa ja tarkkaa käsityöskentelyä, sekä tietenkin parhaimmillaan myös silmää yksityiskohdille sekä suuremmille kokonaisuuksille. Useinhan pienoisrautatien ympärille haluaa ruveta rakentamaan muitakin komplekseja, joten siinä mielessä kokonaisuuksien hallinta on ensiarvoisen tärkeää.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että pienoisrautatieharrastajat pyrkivät mallin esikuvanmukaisuuteen. Itse harrastuskin voi painottua monilla eri tavoilla. Osa harrastajista haluaa rakentaa aivan kaiken pienoisrautatiehen liittyvän alusta saakka itse, siinä missä osa harrastajista taas ovat kiinnostuneempia rakentamaan maisemia tai huolehtimaan elektroniikasta sekä tietotekniikasta. Kuten huomata saattaa, tässä harrastuksessa on tärkeää osata monenlaista pientä väkertämistä, tai sitten pienoisrautatietä voi rakentaa esimerkiksi porukalla. Monet myös ostavat kaupallisia rakennussarjoja tai alkuperäisiä kalustopiirroksia. Niiden pohjalta sitten rakennetaan malleja ja rakentamisessa käytetään useanlaisia eri materiaaleja. Näitä ovat normaalisti esimerkiksi messinki ja muovilevy. Mutta lopulta vain mielikuvitus on rajana.

Teollisuus

Harrastajille on tänä päivänä tarjolla tavaraa runsaasti. Erilaisia harrastustarvikkeita ja liikkuvaa kalustoa on saatavilla paljon. Yleensä paras valikoima löytyy niistä maista, joissa pienoisrautatiet ovat suosittu harrastus. Näin harrastajamäärät voivat tietenkin taata, että kaupallisilla tuotteilla pysyy tarvittavanlainen menekki. Pääpaino näillä markkinoilla on tänä päivänä Keski-Euroopassa, Ruotsissa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa. Ehdottomasti kaikista suosituin maa on Saksa – siellä on todella runsas mallisto. Pohjois-Amerikka on myös melkoisen suosittu, sillä sieltä on suhteellisen helppo saada materiaalia. Suomalaiset harrastajat ovat pääosin joutuneet rakentamaan kalustonsa itse, koska alunperin ei ollut saatavilla mitään suomalaisten esikuvien muikaisia kalustoja. Mutta nykyään löytyy kyllä rakennussarjoja, joista löytyy vetureita, vaunuja ja taloja. Välillä markkinoilla näkee myös ulkomaisten tehdasvalmistajien tarjoamia suomalaismalleja, mutta näitä näkyy toisaalta kyllä tuskallisen harvoin.

Erilaisia malleja

Pienoisrautatiet ovat perinteisesti pyritty rakentamaan aina kiinteästi. Ideana on ollut rakentaa rata isompana kokonaisuutena joko pöydän päälle tai jollekin muulle tasolle. Harrastajien kotoa löytyykin usein suoranaisia aarteita, sillä pienoisrautatie on yleensä kehittynyt pidemmän ajan saatossa ja sen painopistekin on voinut vaihtua. Pääasiassa pienoisrautatiet ovatkin laajoja, maisemoituja kokonaisuuksia ja niissä saattaa olla jopa useita satoja metrejä laitteistoa.

junarata

Kerhoja

Alalla on paljon kerhoja, joissa voi helposti tavata muitakin aiheesta kiinnostuneita. Alan messuilla on myös mahdollista vierailla: niissä on näytillä toimivia pienoisrautateitä. Myös Suomen Rautatiemuseossa pääsee tutustumaan erilaisiin pienoisrautateihin. Tässä vielä lista pienoisrautateistä, jotka ovat julkisesti nähtävillä maassamme: Espoossa sijaitsee Lelumuseo Hevosenkenkä. Hyvinkäällä pienoisrautateistä pääsee nauttimaan nimenomaan Suomen Rautatiemuseossa. Kouvolasta löytyy herttainen Kouvolan pienoisrautatiemuseo. Suomusjärveltä voi tavata Pappilan pienoisrautatien ja Ilolassa, Porvoossa on noark world. Helsingissä on myös Isonkarhun kauppa ja Nallemuseo, joissa on esillä pienoisrautatiemalleja. Pienoisrautatiepäiviä on myös järjestetty ihan joka vuosi aina vuodesta 1984 alkaen. Ja tämän lisäksi harrastajia hemmotellaan vuositasolla myös erilaisilla näyttelyillä ja muilla tapahtumilla. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta voidaan mainita vaikkapa ModelExpo, jossa on paljon muitakin pienoismalleja.

Eri valmistajia

Kaikki nämä seuraavat valmistajat valmistavat liikkuvaa kalustoa: Bemo, Brawa, HAG, Hornby, KATO, Lenz, Liliput, Mestarimallit, Märklin, Piko, Roco ja Tillig. Myös muita firmoja on markkinoilla, joten jos tämä harrastus alkoi esimerkiksi nyt tämän meidän viihteellisen postauksen takia kiinnostamaan suuremmallakin tavalla, kannattaa käydä tutustumassa kyseisiin valmistajiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *